Βραβείο @atdiversity της ΕΕ για το #Museofabber της @museotechniki #greekstartup

Ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ πολιτισμού στις Βρυξέλλες οι νικητές των βραβείων @atdiversity, των πρώτων βραβείων για εξαιρετικά παραδείγματα καινοτομίας στον τομέα των Τεχνολογιιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την προώθηση του πολιτισμού, από την κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. Το «@diversity: καινοτόμες ιδέες για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στην Ευρώπη» είναι ένα πιλοτικό σχέδιο που δρομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2013 και ενέπνευσε πάνω από 660 άτομα και φορείς από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν. Τα βραβεία περιλαμβάνουν τέσσερις κατηγορίες: «δημιουργία πολιτισμού» «διάδοση του πολιτισμού», «πρόσβαση στον πολιτισμό», και «πολιτισμός από νέους» και η πρόταση museofabber του Νίκου Μανιάτη για την εταιρεία Museotechniki διακρίθηκε στην κατηγορία «πρόσβαση στον πολιτισμό».

Το museofabber.com είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακά αρχεία τριδιάστατων αναπαραστάσεων μουσειακών εκθεμάτων. Στόχος του museofabber είναι να αυξήσει την ικανότητα των μουσείων να παρέχουν πρόσβαση σε πηγές μουσειακού υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο και να διευκολύνει τη διανομή τρισδιάστατων τυπωμένων αντιγράφων μουσειακών εκθεμάτων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο ιδρυτής της ελληνικής startup Museotechniki, Νίκος Μανιάτης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο Creativity που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, είχε τοποθετηθεί υπέρ της ενίσχυσης το «ανοικτού»  σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, και σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα επιχειρηματική και πολιτιστική πραγματικότητα.

Όπως δήλωσε και η Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, σκοπός των βραβείων είναι η προώθηση ταλαντούχων νέων ανθρώπων με καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, παρέχοντας υποστήριξη  από την σύλληψη των έργων έως την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, βοηθώντας παράλληλα να μετασχηματιστούν σε πραγματικότητα της αγοράς. Οι βραβευθέντες θα λάβουν προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους επαγγελματική καθοδήγηση για κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων, για νομικά ζητήματα, για πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για διάθεση στην αγορά και για δικτύωση. Στόχος είναι η προσέλκυση χρηματοδότησης και πελατών για την ιδέα και ο μετασχηματισμός της σε ένα βιώσιμο έργο, προϊόν ή υπηρεσία.

Πηγές:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1022_el.htm

http://ec.europa.eu/ellada/press-center/news/archives/news_20131104_diversity_vraveia_el.htm

rate comment
Average: 5 (2 votes)